Football in China

In ontwikkeling: (geplande release: 2017)
11 Out of 1.3 Billion: Football in China

De eerste documentaire over voetbal in China

update: 08 01 2017 // we hebben meegewerkt aan een artikel over chinees voetbal op nu.nl. lees het hier.

Hoe is het mogelijk dat dit land met 1,3 miljard inwoners nog geen goed nationaal voetbalteam van de grond kan krijgen? Waarom kennen we China op sportief gebied alleen van de geweldige prestaties op de Olympische spelen?

viewers from China click here for a preview.
download Preview High QualityPreview Low Quality

11 Out of 1.3 Billion: Football in China laat de uitdagingen in het Chinese voetbal zien door de 6-jarige Kevin (Yangkun) te volgen. Hij is gek op voetbal en getalenteerd. Kevins vader is de uitzondering op de Chinese sociale regels omdat hij Kevin ondersteunt (misschien zelfs wel ‘pusht’) om naar een speciale voetbal-basisschool te gaan. Door zijn eigen carrière op te offeren en elk vrij uur te besteden aan Kevins training vervult hij zijn eigen jeugddroom.

Ondertussen ontmoeten we spelers, trainers, fans en specialisten die allemaal hun eigen ideeën hebben over Chinees voetbal en de kansen van Kevin om deel te nemen aan een Chinees nationaal team dat presteert. Zal Kevin zijn vaders droom waarmaken en deel worden van een glorieuze Chinese voetbal toekomst?

De film
In 11 Out of 1.3 Billion: Football in China gaan we op zoek naar de oorzaken van het uitblijven van sportief succes op voetbalgebied in China. De wil om te winnen is er wel degelijk; zo gaf de eigenaar van Shanghai Shenhua elke week 300.000 dollar uit om Didier Drogba in het team te houden. Marcello Lippi is aangetrokken om Guangzhou naar de nationale top te brengen. Maar is het aankopen van buitenlandse toppers voldoende om het algehele niveau te verhogen, of zit er meer achter deze tactische opstelling? Kan, zoals zoveel in China, ook de voetbalkunst worden gekopieerd? Waarom zie je bijna nooit kleine jochies een bal trappen tussen de nieuwe wolkenkrabbers? Hoe zit het met de match-fixing schandalen uit het verleden en wat denkt ‘onze man in China’ Arie Haan ervan? En waarom dragen de Shanghai fans Manchester United shirts?

Via een aantal beroemde en minder beroemde (internationale-) spelers, coaches en uiteraard fans wordt een verhelderend  en verrassend beeld geschetst van voetballand China. De situaties waar de hoofdrolspelers in interviews over spreken worden in de film aangevuld met prachtige beelden uit de Chinese voetbalpraktijk.
De film is informatief en onderhoudend. 11 Out of 1.3 Billion: Football in China is een absolute primeur en zit vol enthousiasme, ambitie en verrassingen.
Impressie van Shanghai Shenhua vs Manchester United. Download film (24 MB)

  • Release: najaar 2017
  • Talen: Chinees, Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Frans
  • Duur: 60 minuten
  • Format: Full HD

Voetbalfans in China: Een impressie van Chinese fans tijdens de Worldcup: Holland – Mexico

Artikel in De Limburger (maart 2013) over dit project:
11 out of 1.3 Billion in De Limburger

Print Friendly